ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηθικολόγοι

Στο σήμερα, για να κάνει κανείς μια συζήτηση με σκοπό να εκφράσει κανείς την προσωπική του άποψη,χρησιμοποιείται αρκετά συχνά η λέξη ηθική. Εχουμε την αισθηση οτι από τη στιγμή που θα χρησιμοπιήσουμε αυτή τη λέξη θα ασπαστούμε και θα μεταδώσουμε έναν κοινωνικό κανόνα που είναι αδιάβλητος και επορεύεται από μια δική μας θεώρηση για τη ζωή.Το πρίσμα μας δηλαδή να γίνει κοινωνική αξία, Ξεχνάμε πως η ηθική δεν είναι σύστημα αξιών αλλά αξίες που συνηθίζουμε να πιστεύουμε γιατί θέλουμε να τις συναντάμε στην πραγματικότητα, προσπαθούμε να πλάσουμε μια δική μας κανονικότητα με λίγα λόγια.
Η προσωπική μου εμπειρία με αυτούς τους συνομιλητές συναντά πάρα πολλές αντιφάσεις και αναιρέσεις που μοιάζουν με υποκριτικές μεγαλοστομίες και απουσία εμβάθυνσης στο όποιο θέμα. Κανείς δεν έχει τη διάθεση να συνομιλεί ή και να λογομαχεί με αυτοαναιρούμενα άτομα που την έχουν δει ακτιβιστές και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, πολύ λυπάμαι πως αυτό που καταφέρνουν να κάνουν είναι μόνο φασαρία και εν τέλει να μην μεταδώσουν το μήνυμα «ηθικής» στο οποίο πιστεύουν.
Για αυτό,είναι μέθοδος άμυνας του εαυτού μου όταν ακούω τη λέξη αυτή να θολώνει το τοπίο, έτσι ώστε να μην φτάσει στα αφτιά μου το υποκριτικό λογίδριο που κυρήττει για το πώς πρέπει να ζει ο καθένας από μας. Γιατί αν υπάρχει λόγος να κυρήσσεις μια ιδέα κατά τη γνώμη μου, αυτή θα ήταν μια ιδέα που πρέπει να την αντιληφθούμε σαν ανθρωπότητα,σαν τάξη, σαν ομάδα για να διευκολύνουμε τη ζωή μας και να την απαλλάξουμε από τυχόν αδικίες.

Δεν είναι κάποιος κακός άνθρωπος αν υποστηρίζει τη fast fashion και όχι την ηθική μόδα, είναι απλά φτωχός. Δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να φοράνε σχεδιαστές ή ρούχα από εταιρίες που σέβονται την «ηθική μόδα» (καλοπληρώνουν τους εργαζόμενους τους). Γεμίσαμε ηθικολόγους που μας υπαγορεύουν το πώς θα ζήσουμε, τι θα πρέπει να πιστευούμε χωρίς να έχουν καμία διάθεση για έναν λαικό ξεσηκωμό,για μια προσπάθεια συλλογική ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες. αυτή η τάση των ηθικολόγων να βρίσκουν εχθρούς στον διπλανό τους και όχι στις μεγάλες εταιρίες και στους κεφαλαιοκράτες είναι από μόνη της προβληματική και στερεί την όποια σημασία υπάρχει στο εκάστοτε κίνημα τους.

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s