ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ · ζώον πολιτικόν

Mainstream

H mainstremiα δεν είναι ταμπέλα. Είναι η ουσία της ταμπελοποίησης.
όλοι έχουμε μια ιδεατή εικόνα για τον εαυτό μας που την αποκτήσαμε ανάλογα με τα ψυχικά μας αποθέματα και την αυθεντικότητα που θέλουμε να έχουμε. ¨έχει γίνει mainstream αυτή η εναλλακτικότητα από την στιγμή που δεν υπάρχει το υπόβαθρο που την αναδύει. Είναι η alternative υποτίθεται όψη των πραγμάτων με διαφορετικούς εκδηλωμένους τρόπους κυρίως αντισυμβατικούς. ¨ήταν κάποτε αντισυμβατικό να φοράς σκουλαρίκια, να κάνεις τατουάζ , να διαβάζεις αιρετικά βιβλία και να βλέπεις σπάνιες ταινίες που ήθελαν να ικανοποιήσουν μια ανησυχία σου. Προσπαθούσαν να ανακαλύψουν την αλήθεια του περιθωρίου που είναι η πιο ωμή και αυθεντική. Τώρα, είναι τόσο της μόδας που σιγά σιγά γίνεται ντεμοντέ.
Ωστόσο η μόδα άλλαξε για να συμφωνήσει με την πρώτη μεγάλη κρίση του καπιταλισμού έτσι όπως εκδηλώθηκε το 2008 και επέτρεψε μια αντικαπιταλιστική υποψία στο status quo που μέχρι τότε ειδικά στην χώρα μας στηριζόταν στον νεοπλουτισμό, το trash και την αστικοποίηση.
Και πως είναι δυνατόν από τα άτομα που υπακούν τυφλά τη μόδα που επιτάσσει τον νιχιλισμό, τα marx memes, τα vans, το tumbrl, το instagram, τους χατζηφραγκέτα, να δώσουν κάτι αυθεντικό; η ενασχόληση με τη θλιβερή μουσική, τα “αριστερίζοντα” λόγια, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες (για ένα 15χρονο είναι πιο οικείος ο van gohn και όχι ο Τσαρούχης) προϋποθέτει μια περιέργεια, φιλομάθεια, αποστασιοποίηση και προσωπική έρευνα, αλλά ακόμα και αυτή έχει μαζοποιηθεί. Από αυτή την παρανόηση γεννήθηκαν οι δήθεν, οι αστοιχείωτες- δημοφιλείς αυθεντίες που στην ουσία καπηλεύονται μια ολόκληρη κουλτούρα που αρνούνται να την εξελίξουν αλλά προτιμούν να τη ξεφτίσουν. προσωπικά έχω φτάσει στο σημείο όποιος μου αυτοαποκαλείται «αριστερός (τι αόριστη έννοια!!), βιβλιόφιλος(camus και foucault γιατί παίζουν πολύ τα ονόματα τους τώρα τελευταία), «καλλιτέχνης» ( από τις πιο βαριές λέξεις και σίγουρα δεν σημαίνει να κάνω reblog την φρίντα κάλο) ή «ποιητής» (επειδή έγραψε 2 ποιήματα για την καψούρα του )να του λέω περαστικά.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s