HISTORIA · ζώον πολιτικόν

Αυτοεξόριστοι τον πολιτισμό των καθαρμάτων

Τις τελευταίες μέρες συντελείται μια απίστευτη κωμική τραγωδία συνειδήσεων που θέλει να εξισώσει τον κομμουνισμό να συσχετίσουν– την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο – με τον μισανθρωπισμό, με τον ρατσισμό, με την κτηνωδία, με τον ναζισμό. Ας έχουμε υπόψιν πως η ιστορία στηρίζεται σε γεγονότα και όχι σε ηθικολογίες.

O καπιταλισμός επιβιώνει στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων ακόμα και σήμερα, που η αναδιανομή του πλούτου είναι ανάγκη, όχι διακριτική επιλογή γιατί ο θεσμός της ιδιοκτησίας εκτιμήθηκε όσο τίποτα. Μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του θεσμού της ιδιοκτησίας αν αναλογιστεί ότι ο ιδιοκτήτης απαλλοτριώνει την ύπαρξη του στην ιδιοκτησία Τη λογαριάζει πιο πολύ πιο πολύ κι από τη ζωή του. Γιατί η ιδιοκτησία ξεπερνά τα στενά όρια της πρόσκαιρης ζωής, διατηρείται κ μετά την καταστροφή του σώματος κ αποτελεί τη γήινη ενσάρκωση της αθάνατης ψυχής.

Με αφορμή τις δηλώσεις Κοντονή, ξέσπασε μια ανιστόρητη αψιμαχία στο διαδίκτυο που πήρε μια τεράστια έκταση και αποκάλυψε οτι κάποιοι Ελληνες- νεοι και μη – συμμερίζονται την ίδια ένταση του  αντικομμουνιστικού πάθους με τον Χίτλερ και τον Παπαδόπουλο.  Για αυτό και το τουητερ είχε για τοπ τρεντ το χασταγκ #ΕΓΚΛΗΜΑΤΑΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ Οι απαντησεις που ψάχνουν οι χρήστες ακόμα και σήμερα  δοθηκαν 37 χρονια πριν, απο τους John Belushi και Dan Aykroyd στο The Blues Brothers. Αλλά όπως φαίνεται ο Μεσος Δεξιος Ελληνας έχει καλύτερο ιστορικό υπόβαθρο και αίσθημα. Για αυτό και μασιέται και η καραμέλα της θεωρίας των δύο άκρων.(Πολύ όμορφη η θεωρία των δύο άκρων αλλά πως γίνεται να συμφωνεί πάντα με τη γνώμη των δεξιών που φλερτάρουν με το άκρο;)

tumblr_ouopc0shr81s6p7gyo1_1280

Εγκλήματα Κομμουνιστών

Βασικά, δεν υπήρξε ποτέ εφαρμοσμένος κομμουνισμός. Αλλά για να πούμε κάποια πράγματα:

  1. Το γεγονός πως μεταπολεμικά στήθηκε κοινωνικό κράτος στη δύση οφείλεται α)στους αγώνες των κομμουνιστών β) στο φόβο της ΕΣΣΔ και των λαϊκών δημοκρατιών.
  2. Ήταν έγκλημα που προχώρησε η αποαποικιοποίηση χάρη στη βοήθεια της ΕΣΣΔ.
  3. ¨ήταν τα γκουλάγκ έγκλημα; Όσο ήταν και είναι τα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Εγιναν λάθη-υπερβολές-εγκλήματα εντός του συστήματος γκουλάγκ; Η απάντηση είναι ναι. Το 90 τοις εκατό των καταδικασμένων στα γκουλάγκ επέζησε, το 90 τοις εκατό των ναζιστικών στρατοπέδων, όχι. Από το 1921 μέχρι το 1956 οι θάνατοι υπολογίζονται στο 1 εκατομμύριο.
  4. Είναι έγκλημα η εκτέλεση των Ρομανώφ; ¨όσο ήταν και η εκτέλεση του Καρόλου του Α’ αλλά για αυτούς δεν κλαίνε.
tumblr_ou0u2vm9oi1s6p7gyo1_1280
Day of Solidarity with the People of Mozambique, 1969 by Jesús Forjáns Boade. Copyright: Courtesy Lincoln Cushing and Docs Populi Archive. 

Εσθονία

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι εστί Εσθονία θα πρέπει να θυμηθούμε πως οι Βαλτικές χώρες έγιναν ανεξάρτητες μετά το 1919 και μέχρι τότε άνηκαν στη Ρωσία. Επίσης στις Βαλτικές χώρες οι μεγάλες σφαγές των Εβραίων δεν έγιναν μόνο από τα ναζιστικά γκρουπ αλλά και από ντόπιες ομάδες.Στην Εσθονία οι δολοφόνοι της 20ής μεραρχίας Waffen SS των εσθνονικών SS π πολέμησαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας θεωρουνται ήρωες.

Το τι τελικά έγινε με το συνέδριο και ποιος έδωσε μάθημα ιστορίας και σε ποιον -> εδώ

Το σχήμα της “διπλής γενοκτονίας” στις Βαλτικές χώρες και την εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού, όπου τα εγκλήματα του δεύτερου δικαιολογούνται ή απλώς ερμηνεύονται από τις “εγκληματικές πράξεις” του πρώτου, καταρρίφθηκε από τον πρώην καθηγητή Ιουδαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου του Βίλνιους και επικεφαλή ερευνητή του Ινστιτούτου Γίντις του Βίλνιους, Dovid Katz στο παρακάτω άρθρο του .

Μα και ο κορυφαίος ιστορικός  Τίμοθι Σνάιντερ αναφέρει

“Μπαίνοντας στη γη που είχαν παραχωρήσει στο Στάλιν το 1939, οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τα εγκλήματα της NKVD σαν προπαγανδιστικό όπλο, ώστε να δικαιολογήσουν τις αιματηρές σφαγές των Εβραίων το καλοκαίρι του 1941, στις οποίες Λιθουανοί, Ουκρανοί, Πολωνοί και άλλοι πήραν μέρος.”

Για περισσότερα εδώ 

tumblr_ou0hpsznnc1s6p7gyo1_1280
“History will absolve me”, Cuban poster/print by Felix René Mederos Pazos, 1973 

 

Έπεσαν οι μάσκες 

Κάπως έτσι ξεπλένεται ο φασισμός.

Ο σχολιασμός του παρακάτω tweet είναι περιττός. Ωστόσο, επειδή τις τελευταίες μέρες παλέυουνε όλοι για τα αυτονόητα θα πω μόνο ότι ο παρακάτω συλλογισμός αποδεικνύει και ότι το ψαρονέφρι είναι ψάρι.

Κάποιοι αποσιωπούν ότι το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας ήταν εθνικοσοσιαλιστικό και συνεπώς αριστερής προέλευσης.

— MariettaGiannakou (@m_giannakou) August 21, 2017

Η μόνη αρχή που είχε ο Μουσολίνι ήταν ο κορπορατισμός.

Εντέλει δημιουργός του φασιστικού κόμματος Ιταλίας, με βάση ποιές αρχές άραγε;

tumblr_mqhye3loik1qap9gno1_1280
July 26: 64th anniversary of the assault on Moncada Barracks, the beginning of the Cuban Revolution.

Κλείνοντας 

Must read την πιάτσα του Ν.Κατηφόρη και τη Ζωή εν Τάφω του Σ. Μυριβήλη τέτοιες μέρες σαν αυτές. Γιατί κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει στη βασική ιδέα κ των δύο αυτών έργων.Να αρνηθεί πως η οικογένεια στην πραγματική της σημασία δεν υπάρχει πια σήμερα,παρά μια αισχρή ένωση όπου ο ένας προσπαθεί να γελάσει τον άλλον. Πως η λέξη πατριωτισμός κατάντησε σήμερα το ασφαλέστερο όπλο στα χέρια του κάθε κατεργάρη για να καταφέρει καλύτερα τις βρωμοδουλειές του εις βάρος των φτωχών και των αφελών.
Κλείνοντας με λόγια του αγαπημένου Βασίλη Ραφαηλίδη

Ο φασίστας είναι μια μούμια που της φύγαν όλοι οι χυμοί της ζωής, είναι ένας νεκροζώντανος ένας ζόμπι που πρέπει να ταφεί το ταχύτερο, καταρχήν για λόγους δημόσιας υγείας. Ο φασίστας είναι το άγος και το όνειδος της ράτσας των ανθρώπων, ένα άγος κι ένα όνειδος που ξαπλώνεται σ’ ολόκληρο το ταξικό φάσμα, αλλά που εγκαθίσταται με εντελώς ιδιαίτερη προτίμηση στο κέντρο του, δηλαδή στην περιοχή που καλύπτεται από τον ποικιλότροπο ερμαφροδιτισμό των μικρομεσαίων, απ’ όπου εκπορεύονται ακτινωτά όλες οι συμφορές του κόσμου τούτου.
Ο Αρτούρο Λαμπριόλα βάζει τα πράγματα στην ακριβή τους θέση όταν λέει: «Στην αρχή ο φασισμός δεν ήταν ούτε αστικός ούτε συντηρητικός. Έγινε τέτοιος κάτω από την πίεση των περιστάσεων». Ωστόσο επιμένουμε στο «κάτω από την πίεση των περιστάσεων», στην περίοδο δηλαδή που ο φασισμός συγκροτείται σε κόμμα και καταλαμβάνει την εξουσία, και ξεχνούμε ή κάνουμε πως ξεχνούμε τι ήταν στο ξεκίνημά του, και κυρίως τι συνεχίζει να είναι τώρα που περιέπεσε σε παρακμή σαν μαζικό κίνημα και που έγινε υπόθεση μιας χούφτας ηλιθίων και ανώμαλων νοσταλγών.

Ε, λοιπόν, στην αρχή του ο φασισμός ήταν αυτό που συνεχίζει να είναι και σήμερα: Υπόθεση μιας χούφτας ανώμαλων και ηλιθίων, που αποτέλεσαν το προζύμι που έκανε να φουσκώσει η ανθρώπινη βλακεία και κακοήθεια σ’ όλο το φριχτό της μεγαλείο. Η φασιστική φύτρα ήταν και είναι πάντα το αποτέλεσμα της αμάθειας, της ψυχανωμαλίας, του φόβου, της στέρησης (σ’ όλες τις μορφές της και καταρχήν της σεξουαλικής), της μικρόνοιας, της κακοήθειας, της έλλειψης ειλικρίνειας.
Ο φασισμός είναι η συνισταμένη όλων των κακών ποιοτήτων του ανθρώπου. Και επειδή η συνισταμένη, σαν γεωμετρική έννοια, ενέχει ήδη μέσα της και την έννοια του κέντρου, είναι πολύ φυσικό ο φασισμός, σαν κοινωνικό πια γεγονός, (και όχι μόνο ψυχολογικό) να εμφανίζεται καταρχήν και κατά κύριο λόγο στη μικρομεσαία περιοχή του κοινωνικοπολιτικού φάσματος.
Οι μικρομεσαίοι λοιπόν πρέπει να μπαίνουν σε μόνιμη καραντίνα. Διότι είναι η διαρκώς πυορροούσα εστία πολλών και ποικίλων κοινωνικών μολύνσεων, η καταστροφικότερη από τις οποίες είναι ο φασισμός.»

Δωράκι ένα υπέροχο μπλόγκ αφιερωμένο σε βίνταζ σοβιετικές αφίσες

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s