CULTURE'S SLUT RADIO · ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ · ζώον ερωτικόν

Έρωτας και Φτώχεια

Ο έρωτας είναι σαν τα ναρκωτικά. 1) έχουν τίμημα, τη ζωή σου 2) υπόσχονται ευτυχία και δημιουργούν έναν απόλυτο ονειρικό κόσμο στον οποίο επιτέλους είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής χωρίς να έχεις την απόλυτη επίγνωση του ρόλου σου 3) είναι μια εμπειρία διαθέσιμη για όλους ( το τέλος της μπορεί να μην είναι πάντα το ίδιο).

Η διάψευση του έρωτα και των ναρκωτικών οδηγεί σε ένα τέλος που βιώνεται πάντα διαφορετικά ανάλογα με την τάξη σου. όταν είσαι πλούσιος έχεις πρόσβαση στα «καλύτερα» και τα ακριβότερα ναρκωτικά τα οποία θα έχεις πάτα τη δυνατότητα  να τα αγοράζεις χωρίς να σου στοιχίσει κανένα υποτιμητικό βλέμμα από την ενδεχόμενη επαιτεία σου στο δρόμο, καμία νύχτα σε βρώμικο παγκάκι, καμία ηθική και κοινωνική καταφρόνια. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον έρωτα.Οι έρωτες που θα σε πλησιάσουν όταν είσαι φτωχός και ασήμαντος δεν θα είναι ισόβιοι (ποιος φαντάζεται μία ζωή αφιερωμένη σε ένα φτωχό;), θα είναι νοθευμένοι με βαμβάκι αγνό, σαν τα εφηβικά όνειρα που θα νομίζεις ότι αυτό που πίνεις είναι η απόλυτη καθαρότητα του είδους και πως δεν υπάρχει κάτι άλλο, ΚΙ ΑΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ ΓΙΑΤΊ ΠΟΛΎ ΣΩΣΤΆ, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΣΈΝΑ.

Ο Φτωχός ναρκομανής ερωτευμένος παλεύει για το οτι δεν είναι  πλούσιος ,ενώ ο πλούσιος ναρκομανής παλεύει γιατί δεν μπορεί να αντέξει αυτό που είναι. Πιο σωστά, τη δυνατότητα που έχει για απεριόριστες εμπειρίες και στο τέλος να τη βγάλει καθαρή, δεν αντέχει που ξέρει ότι θα σωθεί, ότι είναι προβλέψιμος και ότι τα πάντα τον οδηγούν με δολοφονική ευκολία στην ματαιότητα.

Το τέλος του φτωχού και του πλούσιου ναρκομανούς δεν είναι το ίδιο, ακόμα και όταν οι δύο πεθάνουν. Τέλος είναι η τελευταία στάση της απάθειας και της αδιαφορίας, όταν πια πάψει να σε πονά και χάνεται μαζί σου μαζί με ο,τι το περιέχει στην λήθη. Η διαδρομή όμως δεν είναι η ίδια. Δεν είναι το ίδιο λεωφορείο ούτε η θέση σου σε αυτό. Πολλές ζωές βιώθηκαν σαν λάθος κούρσες. Ο φόβος για μια τέτοια ζωή όταν είσαι φτωχός καιροφυλαχτεί για πάντα. Το μόνο πράγμα που παραμένει ανάλγητο και ακέραιο είναι ο χρόνος που δεν γυρνά. δεν διορθώνει λάθη, δεν είναι ελέγξιμος. Τα υποκατάστατα που πήρες για αληθινά δεν γίνεται να τα ξε-πάρεις, οι άνθρωποι που αγάπησες δεν γίνεται να πάψουν να είναι νόθοι καιροσκόποι, η δυνατότητα του κοινωνικού επαναπροσδιορισμού δεν φτιάχτηκε για σένα φτωχέ, το χρήμα είναι εξουσία. Και έχουμε καπιταλισμό. Οι άνθρωποι είναι σκατά γιατί υπάρχουν, αποδέχονται το ρόλο τους σαν πιόνια και στον έρωτα επιβάλλεται να χάσεις τον αυτοσεβασμό σου, αλλά αν δεν τον είχε έτσι κι αλλιώς δεν έχασες και κάτι.

Και ναι, ο έρωτας θέλει αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια δεν αγοράζεται, ούτε πουλιέται. Παράγεται από εαυτού προς εαυτόν. Και ναι, για να πάρεις ναρκωτικά συνειδητά θέλει τόλμη. Τόλμη θέλει και ο έρωτας, όχι μόνο φράγκα. Δικαίωμα στον έρωτα έχουν και οι φτωχοί, ας έρθει να πει το αντίθετο κανένας σε έναν αξιοπρεπή προλετάριο. Οι άνθρωποι που κυνηγούν τα πολλά λεφτά των άλλων δεν ΄’εχουν αξιοπρέπεια . Καρδιά μπορεί ν α έχουν και συνειδητά να μην την ακούν. Αλλά την καλή τους πλευρά την επισκιάζει το θράσος του παρασιτισμού. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μικροί αλλά πιο μικροί είναι οι άνθρωποι που τους τρέφουν. Κάποιοι έχουν αντίληψη και εκμεταλλεύονται την δουλοπρέπεια τους, κάποιοι είναι απλά νάρκισσοι σε βαθμό αφέλειας.

Η αξία δεν μετριέται σε μετρητά. Πολυτιμότερο είναι το βιβλίο από το μπαζάρ του βιβλίου από τον άνθρωπο που βγάζει 3 και 60 παρά οι πενθήμερες διακοπές του πλούσιου γκόμενου στη Μύκονο που δεν του στοιχίζουν και τίποτα.

Σε αυτόν τον κόσμο ήρθαμε για να κάνουμε ο,τι γουστάρουμε όχι για να μας κάνουν ο,τι γουστάρουν. Η ανιδιοτέλεια στον άνθρωπο είναι ένα σπάνιο ορυκτό, γιατί βγαίνει απο μέσα σου -ή το’χεις ή δεν το’χεις- . Είναι  σπάνιο να βρεις έναν άνθρωπο τόσο περήφανο που  να αυτοκαθορίζεται και να μην ετεροκαθορίζεται από λεφτά.

Ο έρωτας είναι ναρκωτικό και ο dealer απλά ρόλος- όχι άνθρωπος. Ο έρωτας χρειάζεται κατανόηση.

Κάποτε, η Patti Smith και ο Robert  Mapplethorpe έλεγαν ο ένας στον άλλον «Κανείς δεν βλέπει τον κόσμο όπως εμείς». Πώς είναι δυνατόν να διάγετε διαφορετικές ζωές και να ζείτε από κοινού έναν έρωτα;

 tumblr_mt4tp43onv1sfm4w7o1_540ps_rm2

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s