CULTURE'S SLUT RADIO · Αμπάουτ Μι · ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ · ζώον ερωτικόν

Μόλυνση, θεραπεία, επανάσταση και μεταμόρφωση. 

Καιρό τώρα με προβληματίζει το ερώτημα για το αν η γιατρειά, η θεραπεία, η μεταμόρφωση και η επανάσταση νοείται μόνο σε ένα δομημένο,συστημικό πλαίσιο ή απλά νοείται σε ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και είδη κοινωνικών συμπεριφορών αλλά και στο  γενικότερο πλαίσιο των ανθρωπινων πραγμάτων και της ανθρωπιάς.

Θεωρητικά δεν υπάρχει εκμετάλλευση χωρίς να νιώσουμε εξαπάτηση.

Θεωρητικά δεν υπάρχει αντίσταση αν δεν έχει υπάρξει καταπίεση.

Νομίζω πως ήρθε καιρός που πρέπει να αμφισβητήσουμε τις πιο απλές παραδεδεγμένες αλήθειες της καθημερινότητας μας που εκπορεύονται από το υπερεγώ μας και προσκρούουν στο ασυνείδητο μας.

Ζούμε με τις σκέψεις των άλλων, είμαστε αυτό που λένε οι άλλοι: ένα κορίτσι με ακουστικά μέσα σ’ ένα λεωφορείο. Κλαίει;  Γιατί κλαίει δημόσια; Α τη χαζή. (Όποιος και αν είναι ο λόγος αν δεν υπάρχει εκλιπών είναι χαζός λόγος ).

Ναι, αυτό είναι και το κορίτσι για τον εαυτό της όταν αισθάνεται τα πρώτα καυτα δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια της: ότι κλαίει σαν χαζή. Δίνει το δικαίωμα οι άλλοι να τη τη σχολιάσουν γιατί η έκφραση της δεν είναι γκρίζα όπως οι εκφράσεις των συνεπιβατών της. Διαφέρει για αυτό χάνει. Χάνει γιατί δείχνει αδύναμη, τρωτή, εύθραυστη σε έναν κόσμο που δε επιτρέπεται να νιώθεις και να δείχνεις κάτι παραπάνω από αδιάφορος.

Η εσωτερική της πάλη με τα συναισθήματα αναδεικνύει για νικητή το άλογον. Αυτό είναι επανάσταση : η αναπόφευκτη, ασυγκράτητη εκτόπιση ενός λογικού status quo και η ανάδυση  (γιατί περί ανάδυσης πρόκειται,  προϋπάρχει, είναι σαν ένα κοιμισμένο ηφαίστειο που η λάβα του σιγά σιγά κινείται ) κάτι διαφορετικού, ξαφνικού άρα και βίαιου φαινομένου που φαίνεται να σπάει την ήρεμη, ελαφρώς θλιμμένη του επιφάνεια και την παρά-μορφώνει.

(άραγε γιατί όταν κλαίμε τρέμει και το πηγούνι μας; γιατί  βουλώνουν τα αφτιά μας; Τα μάτια και τα δάκρυα δεν είναι αρκετά; γιατί να υπάρχει αυτή η συμμετοχή τέλος πάντων; )

Ναι, αυτό είναι επανάσταση.

Το κλάμα.

Το σύμπτωμα για την μέλλουσα θεραπεία/γιατρειά   και ταυτόχρονα και το μέσο για την αυτανάφλεξη, την επανάσταση και την γιατρειά.

Και ο ιός;  ποιος είναι ο ιός;

Η μικροψυχία και η εμμονή στα επιφανειακά πράγματα βλάπτει σοβαρά εσάς και τους γύρω σας, σχολίασε.

ο ιός είναι η ανάγκη ανατροπής της ρουτίνας σου μέσα από την άλωση που η ίδια επιτρέπεις και προκαλείς. Μπορείς και να μη σε νοιάζει, να διατηρήσεις τον ίδιο μηδενισμό με  ξένο του Καμύ. Μάλλον θέλεις στην στην ταινία της ζωής σου και μια σκηνή που κλαις πνιχτά σε κάποιο λεωφορείο. Για αυτό μην κρίνεις κόσμε. Έτσι κι αλλιώς δεν είσαι τίποτα άλλο παρά κομπάρσος.

*Με το να κλαις γράφεις ένα ποίημα  για τον εαυτό σου που δεν έπρεπε να είχες γράψει*

Το κορίτσι που έκλαιγε στο λεωφορείο μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε σε μία μηχανή που συγκρατεί τα δάκρυα της όταν βρίσκεται ανάμεσα σε αδιάκριτα, περίεργα και κριτικά βλέμματα.

Δεν εγκατέλειψε την αφέλεια της,   η αφέλεια δεν σχετίζεται με την ηλικία όπως πολλοί νομίζουν, σχετίζεται με την έμφυτη τάση σου να εμπιστεύεσαι τον κόσμο και με την μαγική σου ικανότητα να ζεις σε δύο κόσμους ταυτόχρονα (τον εσωτερικό και τον εξωτερικό, τον απόλυτα προσωπικό και τον απόλυτα υποκριτικό). Απλώς τη μετουσίωσε σε εγκράτεια. Αυτό που της δίδαξε ο χρόνος είναι που να τα σπαταλά-γιατί είναι πολύτιμα. Και σύμφωνα με ένα  αρχαίο μύθο , όταν πέφτουν σκληραίνουν, γίνονται διαμάντια και μένουν στην καρδιά. Δεν παύουν όμως να είναι πέτρες.

Μα μερικές φορές ξεχνάει πως και αυτές, ο άνεμος θα τις πάρει και ο χρόνος θα τις τυλίξει στα χέρια του με στοργή και οίκτο: δώρα που μετάνιωσε που της τα έδωσε.

 

Noir Désir , Le vent nous portera

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s